Krónikus hallójárat gyulladás esetismertetés

Az alábbiakban egy krónikus hallójárat gyulladás esetet ismertetek röviden, próbálva érzékeltetni, hogy sokszor milyen sokrétű lehet egy egyszerűnek tűnő eset is. A 4 éves kutyát Kollégám küldte vizsgálatra, elhúzódó, visszatérő, egy oldali hallójárat gyulladással, és az otoszkópos kép alapján szűk hallójárattal. A kórelőzmény miatt előzetesen mikrobiológiai vizsgálatot és CT vizsgálatot kértünk. A mikrobiológiai eredményt alább mutatom.

Látható, hogy az elmúlt időszak kezelései kapcsán már egy rezisztens Staphylococcus törzs alakult ki (MRSP), így az endoszkópos vizsgálat mellett ennek kezelése is szükséges volt. Helyi fertőtlenítő hatású fülmosó (klórhexidin) mellett célzott antibiotikum terápiát kezdtünk (rifampicin) a bulla szempontjából negatív CT vizsgálati eredmény után.

A képalkotó eljárás során a hallójárat horizontális szakaszának szűkületét, és a falának megvastagodását írták le.

Az altatásban végzett endoszkópos vizsgálat során már jóval kevesebb váladékot találtunk az előzetes kezelés miatt, a horizontális szakaszban pedig egy hegesedést, melynek középpontjában kis nyíláson közlekedett a hallójárat legalsó szakasza a külvilággal. Ezt a nyílást tágítottuk, majd meglepetésre egy toklász került elő. Így a történet megoldódni látszott: a háttér ok megszűnt.

A nyílás tágítása után, mivel a dobhártya ép volt, helyi fülcseppes és fülmosós kezelés mellett küldtük haza a kutyát. A kontroll alkalmával nagyfokú javulásról számoltak be. A vizsgálat során azonban a hegesedés visszatérését láttuk, így újabb endoszkópos vizsgálatra és kezelésre került sor. Ekkor a váladék citológiai vizsgálata már nem tartalmazott kórokozókat, tehát mikrobiológiai értelemben nem volt sok dolgunk, azonban a hegesedés nyilvánvalóan újra problémát tud okozni.

A megnyitás után Otex kefés tisztítást és a váladék leszívását, az üreg fertőtlenítő átmosását végeztük el.

Az üreg tisztítása után a hegszöveten lévő nyílásba gyógyászati füldugót (earwick) helyeztünk. Ez a gyufa vastagságú anyag méretének sokszorosára duzzad egy perc alatt nedvesség hatására, amint azt al alábbi „real time” videón szemléltetem. Célunk ebben az esetben az, hogy a múltkor történt visszahegesedés, gyógyulás ne történjen meg. Ezek után otthon szteroid tartalmú, víz bázisú fülcseppel kell 1-2 naponta nedvesen tartani az earwicket. Az eltávolításra kb. 10 nap után kerülhet sor.

Az alábbiakban megmutatom, hogy viselkedik az earwick nedvesség hatására.

Az esetet köszönöm a beküldő állatorvosnak, Dr. Molnár Ágnesnek, a CT vizsgálatot Dr. Garamvölgyi Ritának, a mikrobiológiai vizsgálatot és konzultációt Dr. Lajos Zoltánnak, valamint a segítséget kolléganőmnek, Dr. Berecz Veronikának.