Veleszületett hallójárat elzáródás

A következőkben egy veleszületett hallójárat elzáródás (congenitalis hallójárat atresia) esetet szeretnék bemutatni, annak diagnosztikájával és megoldásával.

A 6 hónapos boston terrier kant jobb oldali hallójárat problémával hozták vizsgálatra. Hallása nem volt tökéletes, az irányokat gyakran nem jól találta el hang után a beszámoló alapján. Felmerült, hogy az anyja téphette meg a fülét születéskor, de a veleszületett forma is elképzelhető. A hallójárat teljesen „be volt nőve” .

A továbblépés előtt a hallójáratról CT vizsgálatot végeztünk, hogy meghatározzuk a további lépéseket. Egy ilyen esetben az elzáródott területen a ceruminózus mirigyek fülzsír termelése, a hallójárat hámjának elszarusodása adott esetben olyan mennyiségű váladékhoz vezethet, ami a dobüregbe tör, adott esetben a csontos képleteket azon a területen károsítja (pl. mint a cholesteatoma esetében).

Jól látható a jobb oldali elzáródás, valamint a folyadék felhalmozódása a hallójáratban. A dobüreg a CT alapján ép, a csontos képletek szintén, a csontos hallójárat nyitott. Ezt hallójárat és dobüreg légúti rekonstrukciójával és a koponya rekonstrukcióval szintén szépen lehet ábrázolni.

A rekonstrukciós műtét előtt objektív audiometriai vizsgálatot végeztünk, ahol a jobb oldali fül esetén a BERA hallásküszöb 60dB, tehát bár erősen csökkent a hallás, de a cochlearis vagy retrocochlearis érintettség kizárható. Bemutatom a kutya görbéjét 40 dB-en (szűrési küszöb) a műtét előtt.

A fentiek alapján tehát minden adott volt a rekonstrukcióhoz: normál hallójárat az elzáródás alatt, ép dobüreg, meglévő, bár csökkent hallás (vezetéses halláscsökkenés). A műtét során a tragus alatti területen a bőrt elávolítottuk (1+2), a hallójárat porcának lateralis falát (1) pedig az eltávolított terület feléig (1,2 határ) nyitottuk le, majd forgattuk az 2-essel jelölt területre. a sebszéleket egyesítve egy tágas halójárat bejáratot kaptunk.

A műtét közben és után a megnyílt hallójáratból nagy mennyiségű, híg, barnás váladékot szívtunk le, amiből mikrobiológiai vizsgálat is készült. Később ez a váladék sterilnek bizonyult.

A műtét után ismételt hallásvizsgálatot végeztünk. Ezúttal már 40dB-en megjelent az agytörzsi válasz a görbén, tehát a feltárás után egy normál hallású jobb fület kaptunk. .

A varratszedés 10 nap után. A sebszélek még nem tökéletesek, de szépen hámosodik, a kutya tökéletesen hall, jó a kedve, a hallójárat otoszkópos képe alapján mindössze a dobhártya előtt található kis mennyiségű váladék, ami citológiai vizsgálattal cerumennek megfelelő, normál képet mutat. A sebgyógyulás után a hallójáratot mosófolyadékkal át lehet majd öblíteni, a kölyökkutya pedig mostantól ép halló lesz.